Република Србија
ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У СМЕДЕРЕВУ

Више јавно тужилаштво у Смедереву је, након спроведене истраге, подигло оптужницу против И.С. (1995. годиште) из Београда и У.П. (1995. годиште) из Смедеревске Плаанке због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело Неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 246. став 1. Кривичног законика, а окривљеном У.П. је на терет стављено и кривично дело Ометање овлашћеног службеног лица из члана 23. став 2. у вези става 1. Закона о јавном реду и миру.

Оправдано се сумња да су окривљени у периоду од 2019. године до 1.2.2024. године када су лишени слободе, у Београду и Смедеревској Паланци, извршили наведено дело на тај начин што је И.С. неовлашћено ради продаје држао, продавао и преносио опојну дрогу Cannabis, тзв.марихуану,  а У.П. неовлашћено ради даље продаје куповао исту од И.С..

Приликом хапшења код У.П. пронађено је и одузето више од 3 килограма, а приликом претреса стана И.С. више од 22 килограма опојне дроге марихуане.

Окривљени се налазе у притвору почев од 01.02.2024. године, а тужилаштво је предложило да се исти продужи, због разлога предвиђених чланом 211. став 1. тачка 3. Законика о кривичном поступку, јер постоје особите околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.